Blog de Salvador Sostres

Cristóbal Martell

Cristóbal Martell és un excel·lent penalista. Ara se n’ha tornat a parlar perquè l’ha contractat l’exjugador del Barça, Dani Alves. Martell té un merescut prestigi. Però si ets innocent o estàs convençut de ser-ho, no és prudent que el contractis, perquè tan gran com el seu talent, Martell té un greu problema reputacional, sobretot a Madrid, d’ençà que va defensar la família Pujol. No només per això, però aquesta va ser la gota que va fer vessar el seu prestigi i la seva credibilitat. 

Ningú no li nega la perícia, ni l’habilitat, ni la qualitat dels seus raonaments jurídics. Però els jutges perceben que quan algú contracta Martell és a la desesperada, per tapar el que és tan gros que només podria tapar-ho un advocat expert en embolicar la troca i enfangar els casos com ell; o per intentar la filigrana de demostrar el que ningú no pot demostrar; ningú que no sigui Cristóbal Martell. 

Per a molts magistrats, qui contracta Martell és perquè és culpable i s’aferra aquest darrer clau tan dramàtic com caríssim. Jo no dic que el jutges no atenguin els seus raonaments ni que no li donin la raó si efectivament aconsegueix fer veure que la té, però que sigui avui el teu advocat és enviar un missatge terrible al tribunal. És una confessió de culpabilitat.

Les percepcions són de vegades tan importants com els fets i d’això Martell porta molts anys beneficiant-se’n. Ara se li ha girat en contra. La percepció que el sistema judicial té de Cristóbal Martell és que ja només es guanya la vida -i molt bé, per cert- defensant persones que estan amb l’aigua al coll. Per tant, si ets un patrocinat de Cristóbal Martell estàs sota un plus de sospita. No oficialment, però sí en les sensacions que de tu tenen els que t’han de jutjar. Això és bo que ho sàpiguen els possibles clients aquest advocat.

És bo que ho sàpiguen els que tenen molt clar i assumit que són culpables, perquè només Martell podrà jugar amb prou cinisme i prou habilitat per mirar de salvar-los de l’evidència del mal que han fet; però també és important que ho sàpiguen els possibles clients innocents amb l’esperança que el jutge els cregui. En aquest cas els serà de molta més utilitat posar-se en mans d’un penalists que compti amb el respecte de la Justícia perquè no s’hagi prestat mai a fer segons quins papers, ni per descomptat segons quins papers d’estrassa.

Tenir un advocat de capçalera, i quan dic advocat vull dir penalista, no és descabellat en aquests temps nostres. Fins i tot és recomanable. Tal com tenim una assegurança mèdica, hauríem de tenir una assegurança penal per saber en quina direcció hem de córrer si un dia les coses ens vénen de cap per avall. Un home catòlic, blanc i de dretes és avui un presumpte culpable d’absolutament tot el que pugui passar en una ciutat com Barcelona i en un país com Espanya. De manera que amb la mateixa naturalitat que paguem Sanitas encara que aquell mes no haguem necessitat cap metge, hauríem de pagar el penalista que triem, perquè avui és molt més fàcil que t’acusin de agressió sexual que no pas que necessitis una radiografia. Fes el càlcul, fes la mitjana, veuràs què et surt. Qualsevol optimisme és infundat per a un home de les meves característiques i jo m’estimo més que el meu penalista i jo no ens haguem de conèixer el dia que has de fer aquell tipus de trucada en què és molt millor que no et calgui donar gaires explicacions perquè el mecanisme s’activi ràpid.

Diu molt de tu el penalista que tries. Diu molt del que penses de tu mateix, i del que vols que pensin els altres. Després de tres versions i que cap d’elles no guardés relació amb les imatges enregistrades per les càmeres de seguretat de la discoteca, és normal fins i tot plausible que Dani Alves hagi contractat Cristóbal Martell. Jo ja no em veig capaç de fer un càlcul raonable del que la vida pot donar-me, per sopar ni tan sols de poder-m’ho imaginar. Pot ser que algun dia necessiti Cristóbal Martell, i potser articles com aquest no m’ajudin a què vulgui defensar-me.

He de dir que fer-me gran m’ha ajudat a què quan vaig els lavabos ja sempre és sol i si puc faig servir el dels minusvàlids.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

A %d bloguers els agrada això: