Blog de Salvador Sostres

Abús

El somni és clar i puc recordar-lo. Jo havia dit a uns amics que venien a Barcelona uns dies de vacances que es podien estar a casa la meva àvia, que era a Marbella de vacances.

Ni jo vaig mai a les cases de ningú, ni m’agrada convidar ningú a casa, i molt menys a casa la meva àvia. Però el somni era així i de fet no tenia res a veure amb la casa. Tenia a veure amb l’abús. M’ofèn de mi mateix, i molt, l’abús amb què sovint tracto els que m’ho donen tot. El somni té a veure amb com m’acostumo a demanar massa a les persones que més generoses són amb mi, i de les que més cura hauria de tenir. Com que ho sé i em faig fàstic, tinc mecanismes per contenir-me, mecanismes que de vegades arriben tard.

És un instint molt de fons de donar per assegurat el seu favor, i visc despreocupat pensant que si tinc un problema ja ells me l’arreglaran. Faig càlculs que els inclouen sense que ells ho sàpiguen. Els dono per descomptat. De vegades els tracto sense gaire delicadesa i com exigint que m’ho donin tot. Ja no valoro ni gairebé agraeixo el que em donen sinó que els odio pel molt poc que un dia entre moltíssims d’altres no poden o decideixen no donar-me.

El somni no té a veure amb no poder pagar un hotel pels meus amics o que ells no puguin pagar-lo. El somni té a veure amb l’abús de fons i es representa en l’escena d’una manera que a mi mateix m’estranya, perquè precisament coses com aquesta són de les poques que no vaig demanar mai a la meva àvia. És la part bruta del somni, la pista que potser el subconscient vol donar-te perquè sàpigues que estàs somiant però en aquell no sé adonar-me’n. Aleshores entro a la porteria i li demano al porter les claus del pis que la meva àvia havia de deixar-li i em diu que no sap res.

Li truco, enfadat, parlo amb ella de mala manera, massa mala manera, però ella està amable i em diu que té un sopar, i a mi em sembla estrany que la meva àvia tingui un sopar quan de sobte la recordo en cadira de rodes, que ja no sap si és de dia o de nit, que la meva mare li va malvendre les dues cases de Marbella. I entre la seva amabilitat i el meu menyspreu recordo també, al final, que va morir fa vuit anys, i em desperto i entenc que tot ha estat somiat.

No es va donar mai aquesta situació concreta, entre la meva àvia i jo. Però se’n van donar d’altres de semblants i el somni les resumeix molt bé. El meu abús, les males maneres. La brutalitat que no s’atura fins la mort, però no sempre tinc la sort de poder-me despertar. Aquesta bèstia que em deforma o que potser és la meva forma i la deformació són els meus intents, no sempre reeixits, de no ser tan miserable. 

Després sóc generós. I no he d’esforçar-m’hi. Ho sóc i fins i tot temeràriament, però aquesta generositat conviu amb l’abús de fons, tan brutal, tan ben explicat en el somni, i que amb qui més vaig exercir-lo va ser amb la meva àvia, encara que només fos perquè ella va ser la més disposada a acceptar-lo. M’agradaria poder-me disculpar per l’agressivitat que tantes vegades vaig mostrar-li, per la violència -no física, cal dir-ho en aquests temps tan escabrosos- amb què vaig reaccionar les poques vegades que no em va donar exactament tot el que vaig demanar-li. No només hauria de disculpar-me amb la meva àvia, suposo. Bé, no és que ho suposi.

De la generositat dels altres no n’he sabut mai què fer. Normalment la rebutjo, perquè em va vergonya que algú faci alguna cosa per a mi. Em sap greu, prefereixo fer-la jo per a ell. Potser aquesta incomoditat, aquest rubor, té alguna cosa a veure amb la navallada que ve després. Perquè la generositat dels altres, quan no la rebutjo, sovint la saquejo. La saquejo de fet, però sobretot en el pensament atroç, en el viure irracional com si el crèdit fos il·limitat. I mentre m’allunyo amb la presa ensangonada i morta entre les dents miro enrere i veig la devastació.


2 respostes a “Abús”

 1. El que relates és un fet absolutament humà. És la presó mental que tenim tots. Ens pensem que som la nostra ment, els nostres pensaments, la nostra educació, el nostre entorn, el nostre país o la nostra llengua. I mai més lluny de tot això que ens encadena i que ens fa partir de la base de ser i d’actuar com els que ens pensem que som perquè sempre ho hem vist així, quan realment el nostre ésser veritable, la nostra gran capacitat de llibertat i de lliure albir com a éssers humans, si fossim conscients d’allo que som realment i de tot el que podem esdevenir per decisió pròpia, no tindría límits i de manera conscient deixariem de caure en els paranys de les nostres, també inventades, febleses i dimonis. Però hi ha l’ego. La veu interior que no atura mai i que generalment ens aporta més negativitat que positivitat. I d’aquí també parteix l’oníric. Gràcies per aquest redactat tan explicatiu i demostratiu que som allò que ens pensem ser (tot i que això no sigui cert) i actuem en funció d’aquest jo inventat per la ment i creat perquè ens pensem que el nostre paper a la vida és aquest i no pas un altre. Per això despertar és tan important. I no em refereixo al despertar del son. Salut i musses!

  M'agrada

 2. Excels.
  Preciós.
  Vostè, Sr. Sostres, és un Sr. Pla de les lletres i de la finor de l’ànima i de la saviesa de la naturalesa humana -i de les seves servituds.
  Per Divendres Sant no defalla i obsequia de cor.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

A %d bloguers els agrada això: